Csontritkulás – kollagén

A kollagén a testünket összetartó rostos kötőszövet.

Erőt és rugalmasságot kölcsönöz a test különböző szöveteinek és sejtjeinek. Bőrünk 75 %- a kollagénből áll, emellett a kötőszövetek, iíületek, izmok, inak, porcok, a haj, a köröm és létfontosságú szervek természetes összetevője. A kollagén egy szerkezeti protein, megszilárdító és összetartó ragasztóanyag. A kollagén a testfolyadékban is megtalálható és azt erősíti, mint pl. a szemgolyó üvegtestét.

 

Az idő múltával vagy helytelen életmódunknak köszönhetően, kötőszöveteink és izom-szöveteink károsodnak, a kollagén termelődésének csökkenése következtében. Ezt követi a csontszerkezet meggyengülése. Az emberi csontok szerves (kollagén) és szervetlen (hidroxi-apatit, egy kalciumkristály) összetevőkből állnak.
A kollagénre rakódnak rá a kalciumkristályok és csonttá szerveződnek. A csont szilárdsága függ a csont sűrűségétől, és a csont szerkezeti és anyagi jellemzőitől. Az utóbbi egyik legfontosabb meghatározó a kollagén-keresztkötések aránya.

Az évente sok millió csonttörést okozó csontritkulás kialakulása lassítható, sőt akár meg is előzhető. Minél korábbi életkorban lát neki a megelőzésnek, annál nagyobb az esélye, hogy a későbbi töréseket és az azzal járó fájdalmat elkerülheti.

Tünetek

  • Gyakran csak a csonttöréskor derül ki a betegség (többnyire valamelyik csigolya, a combnyak vagy a csukló törik).
  • A testmagasság fokozatosan csökken a beteg lassú meggörnyedése miatt.
  • A más okból készített röntgenfelvételek (például fogröntgen) korán kimutathatják a csontritkulást.
  • Ha nincsenek ugyan tünetei, de súlyos kockázati tényezőknek van kitéve - ekkor egy fájdalommentes röntgenvizsgálattal orvosa megméri a csontsűrűségét.

A csontritkulás olyan fokozatosan súlyosodó állapot, amelyben gyengülnek és hajlamosabbak lesznek a törésre. A változás kora után a nők fele, illetve minden nyolcadik idős férfi szenved el csonttörést csontritkulás következtében.
A megelőzésnek nincs egyetlen biztos módja, de a megfelelően kiválasztott táplálékkiegészítők és az életmódváltás hatékonyan csökkenti a károsodást.

Okok

A változás kora utáni ösztrogénszint-csökkenés közvetlen szerepet játszik abban, hogy idősebb nőknél a betegség gyakorisága ugrásszerűen nő. Ez a hormon szabályozza ugyanis a szervezet kalciumfelvételét, gondoskodva a csontok szilárdságáról. (A csontritkulás az idősödő férfiakat sem kíméli, csak mivel a férfiaknak tömörebbek a csontjaik, a veszteség kevésbé súlyos hatással jár.) A kockázati tényezők között szerepel a mozgásszegény életmód, a kalciumban vagy egyéb, a csontképződésben szerepet játszó tápanyagban szegény étrend, a könnyű csontozat (a fehér és az ázsiai nők általában könnyű csontozatúak), a soványság. Az hajlamosabb a csontritkulásra, aki túl van a változás korán, akinek a családjában gyakori a csontritkulás, vagy aki hosszabb időn keresztül szedett szteroidokat vagy epilepsziaellenes gyógyszereket.

A kalciumkapszulák és a kollagén csontépítő anyagok.

A táplálék-kiegészítők

A táplálékkiegészítők - legalább hat hónapig alkalmazva - segíthetnek a csontok erősítésében. A kalcium elengedhetetlen a csontok szilárdságának fenntartásához, a D-vitamin biztosítja a kalcium felszívódását, a magnézium pedig abban segít, hogy a D-vitamin aktív formájában alakuljon át. Az újabb kutatások szerint az antioxidáns C-vitamin is hozzájárul a csont- állomány fenntartásához, és elősegíti a csontokat és a kötőszöveteket erősítő kollagén termelését. Az ásványi anyagok felszívódását és a csontok egészségének megőrzését szolgálja a cink, a réz és a mangán is. Tovább javítják a védelmet az olyan nélkülözhetetlen vitaminok és ásványi anyagok, mint a szilícium, a B6-vitamin és a folsav.

Mit tehet még?

Rendszeresen mozogjon és tornázzon (séta, súlyzózás), ennek során a lábak vagy más testrészek terhelődnek; a csont mellett pedig az izomzat is erősödik. Hagyja abba a dohányzást. Ez nemcsak a csontoknak, hanem az általános egészségének is hasznos. Korlátozza alkoholfogyasztását, ne igyon napi 1-2 pohárnyinál többet.

 

Ha a változás korában van, vegye fontolóra a fitoösztrogén termékek alkalmazását vagy hormonpótló kezelést. Egyen kalciumban gazdag ételeket, például zsírszegény tejtermékeket, lazac- és szardíniakonzervet (beleértve a hal gerincét is). Egyen sok vitamin gazdag gyümölcsöt és zöldséget, valamint ásványi anyagot, és sok fitoösztrogén-tartalmú szójacsírát, lenmag csírát (főleg genisztein és daidzein),természetes táplálékot.

Tudta?

  • Az emberi szervezet a táplálékban található kalciumnak csupán 10%-át veszi fel. E jelenségnek evolúciós oka van: az ősemberek kalciumban sokkal gazdagabb étrenden éltek, mint mi napjainkban. A szervezet ezért a felszívódás csökkentésével védekezett a túlzott kalciumbevitellel szemben.
  • A napsütés a szervezet D-vitamin- szükségletének bevitele szempontjából alapvető fontosságú a csontok erősítésében. A gyenge téli fény gátolhatja ezt a folyamatot csakúgy, mint a 6-osnál erősebb faktorú napozókrémek használata.
  • A táplálékkiegészítőkkel kapcsolatban az igazság az, hogy a több nem mindig jobb. Ha például kétszeres adag kalciumot szed, az akadályozhatja a magnézium, a mangán és a cink csonttápláló hatásának érvényesülését. A túl sok cink meggyengítheti az immunrendszert. Táplálkozással viszont igen nehéz túl sokat fogyasztani ezekből az ásványi anyagokból.

© NATUR TANYA® a szépség nem LUXUS. Ragaszkodj hozzá! - Edd és Fiatalodj! Minden jog fenntartva!
Csatlakozz hozzánk!