Kollagén: Haj és Köröm

A haj és a köröm állaga árulkodik az egészségi állapotunkról

A haj és a köröm kollagént eszik reggelire és vacsorára. Ha mind a két étkezésnél kerül az asztalra kollagénmolekula, akkor hajunk és körmeink szépsége fenntartható. A Kollagén a haj és a köröm elsődleges strukturális fehérjéje.

A kollagén haj és körömtáplálék. A legjobb és leghatékonyabb módja a táplálásnak az, ha a szükséges anyagokat a vérkeringésen keresztül juttatod el a sejtekhez. A kollagén felébreszti az alvó hajhagymákat, kiegészítő kezelése a fejbőrbetegségeknek (pikkelysömör,ekcéma), erősíti a gyenge töredező körmöket.

A haj és a körmök jelzik az ember általános egészségi állapotát, a természetgyógyászok szerint pedig lappangó betegségeket is. A haj és a körmök egészsége azonban alapvetően életmódunkon múlik.

Etesd meg kollagénnel a hajat és a körmöket

A haj gyökere az irhába ágyazódik, innen nő ki a hajszál. Az irha 90%-át kollagén alkotja, ami a kötőszöveti (fibroblast) sejtekből származik és a támaszszövetek egyik fő alkotórésze. A haj gyökerének földágya a kollagén. A köröm élettelen szaruképződmény, a bőr járulékos része, anyagát a tövénél található ún. kollagén mátrixsejtek termelik. A haj és köröm állagán kollagén bevitellel nagymértékben javíthatunk. A haj és a köröm növekedését és külső megjelenési formáját alapvetően a táplálkozás és az életmód befolyásolja. A stressztől bordássá vagy pedig szárazzá és törékennyé válik a köröm és a haj. A kelleténél kevesebb folyadék ugyanakkor hozzájárulhat a körömszálka és haj szálkásodásának kialakulásához. A méreganyagok felhalmozódása miatt a vér nem szállít elég oxigént, akkor a haj és körmök színe valamint alakja, szerkezete megváltozhat. A reaktív vegyületekkel való érintkezés pedig kiszáríthatja, gyengévé és törékennyé teheti őket.

A gombás megbetegedések ami savasodás miatt támadja meg testünk, nagyon gyakran érintik a hajat (korpa) és a körmöket (körömgomba). A körmök és a haj egészségének erősítésére számos táplálékkiegészítő használható. A hatás első jeleire mintegy négy-nyolc hetet kell várni. A kollagén a keratin és más körömerősítő fehérjék termelését segíti.

A kollagén hozzájárul az erős, egészséges haj és körmök felépítéséhez.

Megjelenésünk

A haj és a köröm esztétikai, társadalmi-szociális és lélektani szereppel bír. A haj és a köröm meghatározza megjelenésünket. A haj és köröm állagának romlása, élettelensége, töredezettsége, a haj hullása tápanyag ellátási zavarról vagy tápanyag hiányról árulkodik. Az öregedési folyamatok és a helytelen életmód a legfontosabb, szerkezeti fehérjét pusztítja a kollagént. A kollagén hiánya a haj és köröm szerkezetében is nyomot hagy, kollagén pótlással gyors szerkezetjavulás érhető el. A kollagén fehérje erősíti a hajat és a körmöket, segíti hogy gyorsabban növekedjenek. A kollagénben található fehérje olyan aminosav-összetételű, amely a körmök és a haj felépítéséhez szükséges.

A haj és a köröm szerkezete a szaru (keratin), ami elhalt sejtek maradványanyaga és amit a kollagén táplál. A kollagén és a keratin nem oldható, fonál alakú vázfehérjék (szkleroproteinek). A rostfehérjéből, főként keratinból álló körmök és fejbőr (a hajhagymák talaja) a szervezet legerősebb szövetei közé tartoznak. Táplálásukban a kollagén nagymértékben kiveszi a részét.

Az olyan tünetek, mint: a fejbőr hámlása, varrasodása, irritációja, a fokozott hajhullás, és a hajzat színének, tapintásának vagy szerkezetének megváltozása nagymértékben javítható kollagén molekulákkal.

A hajszál nem élő szövet, nagyobbrészt a körmöket is alkotó keratin nevű fehérjéből épül fel. Táplálásuk a kollagén szerkezeti fehérjével történik.

A stressz, nem megfelelő táplálkozás, hormonális változások (például a terhesség alatt) egyaránt hozzájárulhatnak a hajhulláshoz, a haj és a körörm töredezettségéhez. Hajjal és körömmel kapcsolatos problémákat táplálkozási hiányosságok, a táplálékok felszívódási zavara, környezeti ártalmak, elégtelen pajzsmirigyműködés, immunbetegségek vagy genetikai tényezők is okozhatnak.

Az esszenciális zsírsavakat tartalmazó kiegészítők, mint a lenmagolaj is kiegészítheti a kollagén kúrát. A kollagén hiányában a haj gyakran száraz és fakó. Kollagénnel csökkentheti a viszketést és korpásodást is, valamint visszaszoríthatja a fejbőr ekcémáját és pikkelysömörét.

 

Mit tehet még?

Táplálkozzon megfelelően. Kerülje a hirtelen ötlettől vezérelt fogyókúrákat, mivel azok alapvető tápanyagok hiányához vezethetnek.

Mossa a haját semleges vegyhatású samponnal, majd törülközővel gyengéden szárogassa meg, és tegyen rá kondicionálót. Kerülje az erős vegyi hatásokat, például a medencék klóros vizét és a túlzott hőhatást, például az erős hajszárítót és sütővasat.

Nyáron viseljen kalapot, hogy haját és fejbőrét megóvja a közvetlen napfénytől.

Hajhullás esetén minden nap masszírozzon fejbőrébe magas ásványi anyag tartalmú NEWCAP® hajcsepp koncentrátumot: ez  a tápanyag ellátást fokozza és a vérellátást javítja.

És még egy érv a dohányzásról való leszokás mellett: a tudósok Angliában nemrég kimutatták, hogy a dohányosok haja minden korosztályban négyszer olyan valószínűséggel őszül, mint a nem dohányosoké. A kutatók szerint a dohányzás és a hajhullás között is kapcsolat áll fenn.

Tudta?
Fiatal korában az embernek átlagosan 100 ezer hajszála van. Ötvenéves korára azonban az emberek közel kétharmadánál kopaszság és hajritkulás lép fel.

Tudta?
A haj és köröm nagyon érzékeny a szervezet vitamin- és ásványianyag-ellátottságára. A haj és a köröm egészsége a belső egészség lenyomata. A hajritkulás és körömtöredezések annak a jelei lehetnek, hogy az emésztőrendszerben a tápanyagok nem szívódnak fel megfelelően. A méregtelenítés és lúgosítás elősegítheti, hogy a szervezet a táplálékokból a hajépítő és körömerősítő fontos tápanyagokat fel tudja szívni.

Tudta?
Száraz, törékeny körmök, amelyek behasadoznak és lassan nőnek: az ok lehet hiányos táplálkozás.
A vastag, megsárgult körmök (rendszerint a lábujjakon) gombás fertőzésre utalhatnak. A fertőzés miatt a köröm alatt összegyűlő törmelék hatására a köröm leválhat a körömágyról.
A köröm színének, alakjának vagy állagának megváltozása lappangó betegség jele lehet.
A körmök rendellenessége súlyosabb betegség előjele lehet. A körmökön hosszában átfutó fehér csíkok például szívbetegséget jelezhetnek, a körömágy alatti kékes szín (egészséges rózsaszín helyett) pedig idült légzőszervi betegségre utalhat.

Tudta?
A leggyakoribb probléma a makacs gombás körömfertőzés.
A köröm növekedését és külső megjelenési formáját kollagénnel befolyásolhatja. Az elégtelen B-vitamin-beviteltől bordássá, a kalciumhiánytól pedig szárazzá és törékennyé válik a köröm. A kelleténél kevesebb C-vitamin és folsav ugyanakkor hozzájárulhat a körömszálka kialakulásához. Ha a vér valamilyen betegség, például tüdőtágulat vagy idült hörghurut miatt nem szállít elegendő oxigént, a körmök színe és alakja megváltozhat. A reaktív vegyületekkel való érintkezés pedig kiszáríthatja, gyengévé és törékennyé teheti őket.

A lábujjak közötti kipállást okozó gomba a lábujjak körmeit is megtámadhatja. A gomba növekedését a nedves meleg segíti, ezért az izzadságtól átitatott cipő és zokni ideális környezetet teremtenek neki. Ilyenkor a gomba behatolhat azokba a parányi repedésekbe, amelyek az erőteljes testmozgás, például a kocogás során keletkeznek a körmön.

Tudta?
A körmök erősítésére számos táplálékkiegészítő használható. Minden csontépítő mint kollagén, kalcium és egyéb ásványi anyagok a csontváz erősítése mellett a körmök állapotát is javítják.

Tudta?
A halolajak, az Omega3® igen gazdag két olyan esszenciális zsírsavban, amely táplálja a körmöket, és megelőzi a repedezést.

Tudta?
Ne vágja ki a körömre ránövő bőrt, ez ugyanis védi a körmöt a gombákkal és a baktériumokkal szemben.

© NATUR TANYA® a szépség nem LUXUS. Ragaszkodj hozzá! - Edd és Fiatalodj! Minden jog fenntartva!
Csatlakozz hozzánk!